sobota, 28 lutego 2015

Jaki blat do kuchni?

Urządzanie kuchni to prawdziwe wyzwanie dla każdej gospodyni. Już przebieramy nogami na samą myśl o tym wydarzeniu we własnym domu. Planujemy funkcjonalne rozmieszczenie sprzętów agd, wyobrażamy sobie fronty szafek i ułożenie półek. W całym tym szaleństwie nie zapominajmy o blatach, bo to będzie najczęściej wykorzystywany mebel w tym pomieszczeniu. Blaty są ultra ważne, dlatego zadbajmy o to by było odporne, wytrzymałe i ponadczasowe w stylistyce.

Jaki blat wybrać do swojej kuchni?

Wybór blatów jest bardzo duży, możemy wybierać spośród drewnianych, marmurowych czy tańszych, zwyczajnie laminowanych. Podejmując decyzję dla siebie wybierzmy coś co będzie nie tylko ponadczasowe, ale zdecydowanie utrzymane w stylistyce całego domu. Fani stylu nowoczesnego jak i tego bardziej tradycyjnego z pewnością znajdą coś dla siebie.

Mamy do wyboru:
  • Blaty laminowane
  • Blaty drewniane
  • Blaty kamienne
  • Blaty z aluminium
Blat laminowany
Tani i dosyć wytrzymały. To dwie olbrzymie zalety, które decydują najczęściej o tym, że wybieramy właśnie ten rodzaj. Wyprodukowane w płyt laminowanych albo MDF-u są odporne na plamy i wysoką temperaturę (bardzo często ich krawędzie są wzmacniane listewkami metalowymi lub akrylowymi. Trzeba jednak uważać przy krojeniu i kontakcie z parą wodą. Ten pierwszy powoduje liczne zarysowania, a to drugie zmatowienie powierzchni.

Blat drewniany
Zdecydowanie jedna z najpiękniejszych opcji, idealnie odnajduje się w nowoczesnych wnętrzach i rustykalnie urządzonych kuchniach. Trzeba jednak wziąć pod uwagę delikatność tego materiału w sensie jego konserwacji. O drewno trzeba dbać, olejować je lub woskować co jakiś czas. Decydując się na taką opcję weźmy to pod uwagę.
deskbackgrounds.net

Blat kamienny

Krojenie, gorące garnki, para wodna - z kamiennym blatem o nic nie trzeba się martwić. Może tylko o finanse podczas wykańczania wnętrza, bo jednak taka opcja kosztuje, to jedna z droższych opcji. Opłaca się jednak, bo to inwestycja na wiele lat. Kamienne blaty wyglądają surowo, nowocześnie i są ponadczasowe.

Blaty z aluminium

Blaty z aluminium są częściej spotykane w restauracjach i kuchniach profesjonalnych. W domach bardzo rzadko można ją spotkać, jest zwyczajnie zbyt surowa. Nie można jednak jej odmówić higieniczności, łatwości w użytkowaniu i zachowaniu czystości. Wilgoć czy zarysowania nie są im straszne. Można się jednak przyczepić do ich atrakcyjności wizualnej.
deskbackgrounds.net


A Wy jakie macie blaty w swojej kuchni?